Yorum Zeka
1993'ten bugüneUzaktan çalışma, dijitalleşen dünyamızla birlikte önce küçük çaplı şirketlerin uygulamaya başladığı, ardından kurumsal şirketlerin dikkatini çeken bir uygulama olmuştur. Bir şirkete bağlı olarak çalışılabildiği gibi, freelance olarak da bu şekilde çalışmak mümkündür. Türkiye’de çok da eski olmayan uzaktan çalışma, internet bağlantısı ve dizüstü bilgisayar gibi teknolojik imkanların var olduğu her yerde çalışmaya izin veriyor.
İçerik editörlüğü, reklamcılık, bilişim gibi sektörlerde çalışan kişiler bir ofise gitme mecburiyetinde bulunmadan online olarak uzaktan çalışıyorlar. Kurumsal şirketlerde genelikle haftanın bir ya da iki günü şeklinde uzaktan çalışma uygulanıyor.
Bir şirkete bağlı olarak uzaktan çalışma SGK, vergi gibi takip edilmesi gereken konularda sorumluluğu yönetim ya da ilgili ekibe bırakırken, freelance çalışan kişilerin bu konuları bizzat takip etmeleri gerekiyor.
Covid-19 sürecinde belki de yıllara yayılması gereken uzaktan çalışma kültürü bir anda hayatımıza girdi. Freelance çalışan kişilerin ve bazı şirketlerin uzun süredir deneyimlediği bu süreç teknolojik imkanlara sahip olan şirketler için bir zorunluluk halini aldı ve büyük oranda uzaktan çalışma yöntemine geçildi.
İşe gitmek için erken uyanmak zorunda olmamak, özellikle büyük şehirlerde trafikte geçirilen sürenin tamamen bitmesi, stres yönetiminin kolaylaşması bu uygulamanın en büyük artılarından biri oldu. Toplantıların Zoom, Skype, Google Hangout gibi online platformlar üzerinden yapılması ve aynı ortamda olma hissini yaşatması, e-mail sirkülasyonu ya da kısa bir telefon görüşmesi ile kolaylıkla çözülen işler de yine bu süreçte birçok konuda verimliliğin arttığının göstergesi oldu.
Özellikle ofis ortamında çalışma arkadaşlarıyla yapılan sohbetler de günün büyük kısmını kapladığı ve bir işe odaklanmayı zorlaştırdığı için, uzaktan çalışmanın odaklanmaya olan büyük etkisi de görünür oldu.
Covid-19’un bu etkilerinin kalıcı olacağı ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşacağı herkes tarafından öngörülüyor. Şirketler de uzaktan çalışma sayesinde maliyet azaltabildiklerini, çalışan motivasyonuna olumlu etkileri olduğunu ve geleneksel ofisten çalışma yönteminin tek seçenek olmadığını fark ettiler. Özellikle iklim krizinin daha çok konuşulur hale geldiği bu günlerde, kurumsal şirketlerin çevreye daha az zarar vermek için uzaktan çalışmayı tercih edecekleri düşünülüyor.
Freelance çalışanlar için tüm bu olumlu yönlerin dışında, belirli bir mesai saati olmaksızın çalışma yerini, zamanını ve yapabilecekleri işi seçebilme özgürlüğü büyük artılar arasında yer alıyor. Ayrıca uzaktan çalışma, engelli kişilerin de iş yaşamına katılmasına olanak sağlayan çok önemli bir uygulama olarak kabul ediliyor.
Yapılan araştırmalarda, uzaktan çalışan kişilerin ofis çalışanlarına göre takım çalışmasına daha yatkın ve daha verimli olduğu, daha mutlu oldukları, işten ayrılma oranlarının az olduğu ve daha az stres yaşadıkları sonuçları çıkmıştır.
Uzaktan çalışmanın olumlu olan yönlerinin yanında olumsuz yönleri de bulunuyor. Özellikle pandemi sürecinde herkes uzaktan çalıştığı ve evinde olduğu için çalışma saatlerinin uzaması, mola verilmeden çalışılması, toplantılar online olduğu için daha fazla bir araya gelinmesi, iş yoğunluğu gibi konular da yine bu sürecin olumsuz deneyimlerinden sayılıyor.
Özellikle çalışma şekli uzaktan çalışma olan kişiler için uzmanlar dikkat edilmesi gereken birkaç konuya işaret ediyor. Güne başlarken uyku kıyafetleriyle devam etmeyip sabah kıyafet değiştirmek, 1,5 – 2 saatte bir mola vermek, rahat bir sandalyede çalışmak, iş disiplinini sağlamak ve iyi bir internet bağlantısı bu önerilerden birkaçı.
Tüm bu sonuçlar bize geleceğin uzaktan çalışma ağırlıklı bir iş yaşamı olacağının sinyallerini veriyor.
Son iki yüzyılda insanların dünyası baştan sonra değişti. Ama bunun çoğu alışkanlık. Çağlardır değişmeyen bir şey hala dünyayı kontrol ediyor. Her şeyin tarihi bir etkisi var ve de bütün devrimler devrimsel süreci değiştiremez. Dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için yapmamız gereken çok şey var. Bunu yapmanın en iyi yolu da kendimizden başlamak. Bu fikirlerle birlikte, biraz uzaktan çalışma konusundan bahsedelim. Nasıl çalışıyorlar? Ofiste olmadıkları halde ofisteki çalışan gibi nasıl hareket ediyorlar?
Vakit kaybı yok. Hayatınızın her dakikasını planladığınız gibi kullanabilirsiniz. Uzaktan çalışma yönteminde işe gitmek ve eve dönmek için yolculuğa gerek yok. Çalışma sürecinizi kontrol edebilirsiniz. Bu aktivitelerinizi yönetmenin yolu. Yönetmeyi siz yapın. İş&hayat dengesi – hayat&iş dengesi olabilir. Uzaktan çalışma yöntemiyle ailenizle birlikte daha çok vakit geçirebilirsiniz. Ofis telaşı yok. Ofiste iş arkadaşları tarafından rahatsız edilen çok insan duyuyorum. Uzaktan çalışma kendi çalışma çevrenizi düzenlemeniz demektir. Çalışmanızı desteklemek için sevdiğiniz aleti kullanın. İstediğiniz her an her aleti kullanabilirsiniz. Sadece ofis ekipmanı değil. Kendi yemek menünüzü yapabilirsiniz. İstediğiniz yemeği yapabilir veya sipariş edebilirsiniz ve çalışma ile alakası olmadan istediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Mola almak. Her 2-3 saatte bir mola vermek bizim sağlığımız için önemlidir. 15 dakikalığına yürüyün ve soluklanın. Vücudunuzu sağlam ve de düşüncelerinizi net tutun.
Tasarruf. Ofise, wi-fi’a, bakıma harcama yapmanıza gerek yok. Onları kovmaktansa bu şekilde tasarruf edin. Ağız dalaşı yok. Tabii kökten bitmiyor ama çok azalıyor. İnsanların dikkati iş arkadaşları tarafından dağılmıyor. Sağlam iletişim. İnsanlar uzaktan çalışma ile daha az sosyalleşme olduğunu söylüyorlar ama günümüzde o kadar çok iletişim yolu var ki bu söz konusu değil. Ortada erişilmesi gereken amaçlar ve de sonuçlar var.
Ekoloji. Doğru, eğer insanlar uzaktan çalışma ile evlerinde kalırlar ve işe gitmezlerse bu da arabalarının park halinde kalacağı anlamına gelir. Trafik. Bu bir önceki maddenin sonucu. Eğer insanlar işe gitmek için her gün yolculuk yapmasalar yollar çok daha boş olurdu. Sadece yolların daha az bakım gerektireceğini söylemiyorum. Devlet bile mutlu olur. Harmoni. Hayatın her dakikasına değer vermek paha biçilemez. İş arkadaşlarınızla, ailenizle, arkadaşlarınızla olan her iletişime saygı duymakla birlikte hayatı akıllıca yaşamak mutlu olmaktır. Bu da uyumu getirir. Tabii ki her durum farklıdır. Bazı durumlarda her gün çalışmanız gerekir. Ama çoğu ofiste bu doğru değil. Sadece değişimin iyi olduğunu düşünün. Çalışma sürecinizi sorgulayın ve bunun hayatınızı nasıl etkilediğini düşünün. Geliştirilebilir mi ve daha etkin olabilir mi? Eğer öyleyse, gelişimin %50’si hazır bile.
İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz verilen uzaktan online eğitimlere katılıp, eğitimlerden başarılı olarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.